onsdag, maj 21, 2008

Brandinger och böjda pyramider, 21 Maj -08



Idag har jag haft den stora förmånen att återigen träffa styrelseproffset Rune Brandinger. Denna gången inom ramen för en hemuppgift där vi som blivande Verksamhets Arkitekter skulle kika lite djupare på hans livsverk Livia försäkringar som det en gång i tiden hette. Rune var styrelseordförande och grundare av Livia och etablerade ett affärskoncept ihop med dåvarande Nordbanken (som han också suttit i styrelsen för) samt Posten som skulle agera försäljningskanal åt Livias försäkringar. Vår uppgift var att ge en verksamhetsanalys och på max 5 min övertyga honom att använda Verksamhets Arkitektur för att säkerställa att affärsprocesserna har rätt information och IT-stöd. Detta visade sig vara svårare än vad vi kanske trodde från början och han var tuff mot grupperna som presenterade "sina" förslag. Vi var 8 st grupper med 4 personer i varje grupp och hade arbetat ihop både liknande men också olika förslag som sen Rune kommenterade på sitt tydliga sätt. Hur som helst en mycket givande dag med bra feedback från Rune hur man säljer in ett budskap till en ledningsgrupp eller styrelsemedlemmar i en organisation.

Rune hade också en Powerpoint slide på "den böjda pyramiden" som en lite rolig koppling till hur det kan gå om man inte tidigt i ett projekt tar in arkitektur som en naturlig del av processen. en pyramid som var tänkt som alla andra pyramider men som på vägen till slutförandet råkade bli lite fel :-)

I övrigt så var denna omgång på utbildningen särskilt tuff då vi fick feedback på inlämnade grupp och individuella uppgifter som är en del av certifieringen att bli Certifierad Verksamhets Arkitekt. Nästa omgång om några veckor, är det dags examination och tentamen och ångesten att hinna med att läsa in det massiva kursmaterialet kryper på som en flock hungriga vargar.

Relaterad information:

Inga kommentarer: