fredag, mars 07, 2008

Jaha då ska man bli certifierad då, 7 Mar -08


Jag jobbar idag som "Senior IT Architect" inom ett globalt företag och vi ser ett behov att satsa än mer på arkitektur och förbättra bl a IT-systemen, så vi enklare och flexiblare kan förändra plattformarna mot nya krav från verksamheten. Med anledning av detta så går jag sedan i början på året en utbildning "Certifierad Verksamhets Arkitekt" som pågår fram till sommaren vid 13 st tillfällen. Utbildningen arrangeras av Dataföreningen och IRM och motsvarar ca 20 högskolepoäng.

-Det lär bli tufft då man ska hinna med sitt ordinarie arbete samt fritid men jag hoppas klara certifieringen ändå.

Något som känns riktigt kul är att vi är en stor "klass" på ca 30 st vilket förhoppningsvis ger många bra kontakter inom olika branscher. Sist så hade vi en tjej från HM (Hennes & Mauritz) som undervisade och som idag jobbar som verksamhetsarkitekt, det var riktigt intressant hur man genom att kartlägga samband mellan processer, funktion och system kan se bl a kostnader om man har flera system som egentligen gör samma sak, något som är ganska vanligt inom större företag.

Vad är verksamhetsarkitektur?
Målet med verksamhetsarkitektur är att möjliggöra snabb och enkel verksamhetsutveckling, åstadkomma hög informationskvalitet samt att se till att verksamheten stöds av rätt system. Syftet är att skapa ett tillstånd där verksamheten snabbt kan svara mot nya omvärldskrav. Det är här en verksamhetsarkitekt (VA) har sin roll d.v.s. att stödja och samordna för att väga samman verksamhetens drivkrafter, processer och information och säkra att de länkar mot organisationens övergripande mål och vision.

Man kan också säga att verksamhetsarkitekten är bron mellan företagets verksamhet och IT.

Verksamhetsarkitekten (VA)
Att arbeta med verksamhetsarkitektur är att arbeta med helheten – att knyta ihop olika initiativ till verksamhetsutveckling och IT-satsningar i den riktning som verksamheten strävar. Verksamhetsarkitekten ser till att processernas behov av nya informationssystem ligger i linje med såväl affärsstrategier som IT-strategier. Med ledord som kvalitet, långsiktighet och handlingsfrihet samverkar VA såväl med ledning, affärsutvecklare och verksamhetskunniga, som med IT-proffs. En VA jobbar inte med projektfokus utan har ett längre perspektiv och en helhetsbild i fokus. I utbildningen får du bl a prova på att leda modelleringsseminarier och att sälja in idéer.


Det önskvärda certifikatet!


Efter genomgången utbildning

  • Har du fått redskap och kunskaper som gör att du kan fungera som ”kittet” mellan affärsutvecklingsprocessen och IT-processen.

  • Förstår du behovet och nyttan av att ha en välordnad arkitektur i verksamheten och har bra redskap för att få andra att förstå. Du vet också vad som krävs för att lyckas med att etablera en Verksamhets-arkitektur.

  • Har du verktygen för att stödja affärs-/processutvecklare och IT-utvecklare i deras arbete.

  • Har du förståelse för den kommunikation och förankring som krävs för att nå ut med ditt arkitektbudskap.

  • Vet du hur man åstadkommer hög informationskvalitet med hjälp av IT.

  • Har du kunskap om hur man tar fram strategiska informationsplaner, får återanvändbara komponenter eller SOA- tjänster, dvs hur man planerar organisationens applikationsportfölj

  • Kan du ta fram verksamhetsmodeller som underlättar kommunikation med såväl verksamhetsexperter som IT-proffs.

Inga kommentarer: