onsdag, juli 16, 2008

Mackmyra Whiskey destilleri

Är just nu på Mackmyra Whiskey destilleri i Gävle, där Thed Stjerneklev med stor kunskap om tillverkningen lär ut hur det går till från ax till limpa.

Historien kring hur Mackmyra blev till är lite kul där 8 st KTH "elever", fyra tjejer och fyra killar, åkte till Sälen 1997 och skulle ta med en egen vald flaska av valfri sort sprit, det slutade med ALLA tar med en liter single malt och resten är historia. De bestämde sig för att starta en svensk whiskey tillverkning och de första stapplande stegen baserades på en "destillator" som tillverkade den första svenska whiskey sorten "Skeppets Whiskey" som fanns på 1960-70 talet och som enligt uppgift var direkt odrickbar. Men efter vidare forskning etc så startades tillverkningen upp 1999 vid Mackmyra Bruk.

Som en anekdot så var den en tranbsportblockad under senare delen av 1960 talet och de enda flaskorna som fanns kvar på systembolaget efter någon veckas blockad var just den svenska whiskeyn Skeppets Whiskey och någon typ av likör, allt annat var slutsålt. Det roliga är att om någon har en flaska Skeppets whiskey (oöppnad och i lvrigt orörd) är idag värd 200 000 kronor.



Så nu ska vi se om vi inte ska köpa in sig i ett 30-liters fat som ska lagras i 3-år. De garanterar 48 st flaskor av fatet och man kan t.o.m. få sitt eget tilläggsnamn/emblem på fatet och flasketiketterna. Det är dock lite dyrt men sitter vid skrivande stund och kalkylerar på de olika alternativen. Under besöket fick vi gå igenom hela tillverkningsprocessen och ikläda oss vit rock, huvudbonad samt sådana där blåa skoskydd som man har på sjukhus.

http://www.mackmyra.se/

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej husse o morbror har köpt Mackmyra.
Väldigt speciellt enligt dem.
Asta gjorde MH häromdagen.
Det gick ok,
Ha en trevlig sommar.
Bilka (ASTA)