tisdag, juli 29, 2008

Hundägare på campingplatser


Hundägare finns det många varianter av.

Vi har nu varit runt på flera campingplatser och fått erfarenheter kring hundägandet i olika former. T ex hur bra har campingen tänkt på hunden vad gäller hundbad, rastplatser och kanske i bästa fall hunddusch? Ja faktum är att idag känns det som var 5:e campare har hund och då är det ju viktigt att det finns bra fasciliteter även för våra djur. Det finns också tydliga regler vad vi som hundägare ska respektera och en särskild viktig regel är ju att hålla hunden väl kopplad och under kontroll. Vi har jobbat mycket hårt med vår Zingo för att få en bra stabil hund i olika miljöer. Han är ju iofs 1 år och 6 månader nu så visst han har sina hyss att t ex ibland vakta "sin campingplats" när andra hundar går förbi. Detta vaktande är i form av några skall men när vi korrigerar med ett NEJ så bryts detta i de flesta fall.

På vissa campingplatser verkar den kommersiella strategin gått till överdrift, campingtomterna är extremt små och husvagnarna står extremt nära varandra. I dessa fall tycker jag att vi som hundägare har ett särskilt ansvar att se till att hundarna är kopplade så de inte kan råka i konflikt med andra hundar. När vi åkt runt nu i sommar har vi försökt så gått det går att boka eller be om platser som har skugga och helst i en utkant av campingen, allt för hundens bästa och med respekt för andra campare som nödvändigtvis inte är hundvänner. MEN.... det finns andra hundägare också har vi tyvärr fått erfara.

På en vecka har Zingo blivit attackerad av löst springande hundar när vi varit ute på rastning och där Zingo varit kopplad. Vid båda tillfällena kommer det en hund och jag kan direkt säga att NEJ! det var ingen "kamphund" som nu verkar vara i debatten igen, utan det var de där SMÅ SÖTA som är så gulliga när de står och gläfsar och skäller och där ägarna verkar ha fått hundkunskapen i ett cornflakes paket. De båda attackerande hundarna bet Zingo vid båda tillfällena i bakbenen då vi med all kraft motande och drog iväg Zingo i kopplet för att inte det skulle bli en försvarsattack från vår hund mot den "lilla söta hunden". Vid det första tillfället så kom ägaren efter mycket om och men och efter att vi fått sparka iväg den lilla saken från Zingo, hundägaren bad inte ens om ursäkt eller var intresserad av hur det gick med vår hund. Vid det andra tillfället fanns det ingen ägare vid dramat, utan en modig annan person fick hjälpa till och ta tag i den attackerande hunden. Men vid tillfälle två var måttet rågat och vi uppsökte hundägaren och tog foto på bilen med registreringsnummer i fall Zingo skulle få någon skada framöver orsakad av attacken.

Vi kan inte se att Zingo fått några skador men hundägare 2 var en seriös hundägare som bad om ursäkt och gav oss alla uppgifter och t.o.m personnummer ifall det blir något framtida men som kräver veterinärbehandling. Visst, alla hundar kan smita iväg och rymma och så vidare, men tyvärr ser vi varje dag hundar som går omkring okopplade och där jag tydligt kan se att de inte har 100% kontroll/inkallning på sina hundar. Man känner sig både besviken och maktlös hur man ska agera när vi verkligen försöker jobba med vår egen hund så den ska vara en harmonisk och kontrollerad hund i olika miljöer och så händer detta, och två gånger dessutom inom en vecka. Nu hoppas vi att inte Zingo har blivit "förstörd" av dessa händelser och tar efter denna typ av utfall. Frågan är om vi gjorde rätt när vi blev attackerade? Skulle vi rent av ha kopplat av Zingo från kopplet och låta hundarna gjort upp? Vi hade ju kontroll på vår hund men resultatet var ju att han fick blotta sin bakdel och inte kunde försvara sig. Kan det i sig ge en situation att Zingo inte känner sig trygg utan matte/husse "låter" andra hundar bita mig? Och den nya hundlagen, vad är det egentligen? Jag har försökt söka på internet vad den innebär och speciellt i sådana här tillfällen med attackerande hundar och hundägare som i vissa fall är direkt puckade.

Det vore intressant att om någon av er som läser detta kan ge feedback på ämnet. Sådär nu har jag skrivit av mig lite av ilskan :-) och hoppas det inte händer igen. Nu är det dags för att gå ner på Skrea strand och bada i havet och det underbara hundbadet som är lika fint som den övriga Blåflaggade stranden i Falkenberg.

3 kommentarer:

Tuben sa...

Gött o läsa att du har kopplad hund Pepsi(trodde det inte om dig :P )
Då vi har en dotter som har fobi mot hundar, kommer det en lös hund springandes hoppar hon hellre ut framför en lastbil än möter den lösa hunden.
Vi ser det som ett stort problem men hon har megaproblem med lösa hundar.
Hon har även problem med kopplade hundar men har en möjlighet att gå en annan väg när dom kommer.
Sen ditt dilemma ser jag som alla skall ha koll på hundarna även om det kanske inte går till 100%.
Löplinor eller liknande finns väl att ha runt sina vagnar som man kan koppla dom till om man inte har koll på dom.
Det finns ju både människor o hundar som inte vill att dom skall in på sina revir o skada människors/hundars känslor mm.

piDDa sa...

Ja du Tommy, vi har sett både det ena och andra på vår trip genom sverige och mest förbannad blir man på de som medvetet har sina hundar okopplade utan att de har någon som helst kontroll på sina hundar. Som jag skrev, alla hundar kan ju smita och en olycka kan ske, men när det mer eller mindre sker medvetet då blir man bara förbannad med tanke på respekten för de som kanske inte gillar hundar, är rädda för hundar eller som vi vårt fall att vår hund ska bli attackerad bara för att hundägaren inte är med i matchen. Om en hund attackerar oss igen har vi funderat på om inte vi också ska släppa vår hund, men är osäker om det är det rätta.

Anonym sa...

Ha en sillburk i beredskap så kan du hälla sillspat på hunden o jag tror/hoppas att hundägaren fattar vad som gäller när hunden kommer tillbaka o gosar med matte/husse. :P lär lukta i veckor säger dom som råkat ut/testat detta ;) ikke nice doft hehe