söndag, april 06, 2008

I väntans tider, 6 Apr -08


En uppspelt och lekfull Zingo på altanen.

Vissa dagar känns det ju som våren äntligen är här, andra som vintern fortfarande biter sig fast. Men trots allt är det väl så att våren ändå har kopplat greppet och förhoppningsvis är det bara någon köldnatt kvar innan vårsolen sätter vintervindarna i schack. På mitt och familjens schema står nu flera saker som ska göras, först ska man ju klara körprovet för BE-körkortet och hoppas få tider för övningskörning och uppkörning så snart som möjligt.

För Zingos del står det MH-test (Mentalbeskrivning Hund) och höft- och armbågsröntgen på planeringen och vi är förväntansfulla att allt ska gå bra såklart. MH-test utgör i grunden underlag till att genom avel förändra hundars beteenden men ger ju också oss som hundägare ett underlag för "vilken hund vi har i kopplet" rent beteendemässigt. Efter genomfört MH-test får man ett beskrivningsprotokoll där olika moment redovisas såsom; kontakt, lek, jakt, ljudkänslighet, skott, "spöken" samt ett antal moment till för att se hur hunden reagerar på olika situationer. Inom t ex Polisen och Försvarsmakten används ett liknande test som kallas L-test och som jag tror står för "Lämplighet", se nedan videolänk.

Relaterade länkar:
MH-test beskrivningsprotokoll schäfer (exempel)
Anvisningar Mentalbeskrivning
L-test Polisens motsvarighet till MH-test


Här trivs jag som handen i handsken, på altanen med full koll på domänerna.


Hallå där! en fågel råkade sätta sig i ett träd på tomten.

Efter MH-testen så ska vi höft- och armbågsröntga Zingo, det heter AD/HD röntgen där AD står för Armbågsledsarthros och HD står för Höftledsdysplasi. Röntgen resultatet bedöms enligt en skala;

AD
UA inga påvisbara förändringar
lbp (I) lindriga benpålagringar
mbp (II) måttliga benpålagringar
kbp (III) kraftiga benpålagringar

HD
A Normala höftleder
B Nästan normala/gränsfall
C Lindrig dysplasi
D Måttlig dysplasi
E Höggradig dysplasi



Asså, nu vill jag också ut och leka på gräsmattan!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hey Peter!
Kul ni stannade till inne hos oss.
Klart MH:et går som smort, håller tummarna för HDröntgen också såklart.
Hälsa Zingo så gott!
Önskar Katalee med Utzi