torsdag, april 10, 2008

Vadå finns det varg i närheten?, 10 apr -08


Foto: Per Wedholm/Länsstyrelsen

Häromdagen satt jag och min far och talade vargar. Det ska sägas att farsan är jägare sedan barnsbenen och han har följt debatten i media samt i sitt intresse för natur och för den skull också jakt. Han lägger fram en karta över det län som vi bor i (Örebro läns vargrevir) och även om jag läst i tidningar om sporadiska "möten" med varg så trodde jag faktiskt inte att det var så många revir i vårt närområde. Hur många vargar vi talar om vet jag inte men bara vetskapen att det är skapligt utbrett i vårt närområde för ju tankarna till om vi ska släppa vår Zingo när vi är ute i skog och mark, vilket vi är relativt ofta.

Relaterade länkar:
Vargrevir Örebro län

Hur ska man då agera om man möter en varg när vi är ute i skogarna i vårt närområde? Ja enligt Viltskadecenter så ska man agera enligt följande;

Om du möter en varg och den blir medveten om dig ger sig vargen normalt av, oftast på ett närmast sävligt sätt. Om vargen inte ger sig av och du upplever situationen som obehaglig ska du tänka på följande:

■ Gå sakta och ljudligt därifrån. Du kan sjunga, prata eller ropa högt.
■ Om vargen föjer efter –stanna upp och verka stor och farlig genom att hålla armar och väskor eller dylikt i luften. Ta hellre ett par steg mot vargen än från den.
■ Om vargen mot all förmodan skulle angripa ska du slå och sparka så mycket du kan.


Okej det är om man möter en varg utan att man har med sin hund, men om man har hund med sig då?

Närvaron av en hund kan få vargar att övervinna en del av sin skygghet för människor. I vissa fall kan de då komma bara någon meter ifrån en människa. Personer som har befunnit sig i denna situation har uppfattat det som om vargarna är så koncentrerade på hunden att de närmast ignorerar närvaron av en människa. Om du möter en varg då du är ute med din hund gäller detsamma som vid andra vargmöten. Om vargen mot förmodan skulle angripa ska du uppträda på samma sätt som om du mötte en stor lösspringande hund. Försök alltså inte att gå emellan utan släpp lös hunden och kasta något mot vargen.

Även om jag personligen inte tror att det är så stor risk att man möter en varg trots att reviren nästan går i vart an i vårt närområde, så kommer vi nog följa utvecklingen lite mer i detalj hädanefter så man dels vet hur man ska agera samt hur utbredningen utvecklas. Nämnas bör att den "lokala" vargexpertisen verkar delvis köra lite "under cover" då jag fått reda på att när de varit ute och pejlat varg och folk kört förbi deras bil, snabbt som attan tagit in och försökt gömma sin pejl utrustning. Varför då undrar man ju? Ja här kan man ju bara spekulera, men om man förespråkar en bredare utveckling av vargstammen så kanske man inte vill visa allmänheten för tydligt var man har fått upp pejling på en varg, det skulle ju kunna skapa onödig debatt i media.

Utseende på en varg
Medelvikten för en skandinavisk vargtik är 40 kg och för en hane 50 kg. En vargtik upplevs storleksmässigt något större än en schäferhund. En varghane är oftast mycket större och framförallt högre med en mankhöjd på 80-90 cm. Grundfärgen är grågul med ett mörkare parti över ryggen. Karaktäristiskt för skandinaviska vargar är den beigegula eller rostgula färgen på benen, den svarta svansspetsen samt ett vitt fält runt munnen som aldrig sträcker sig upp över ögonen (vilket det ofta gör på t ex polarhundar).

Hur som helst, intressant område att följa, och kommer det fram mer i ämnet så kommer jag troligen skriva en rad eller två här i bloggen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul och intressant läsning.
Bilka