onsdag, april 16, 2008

Då var det efter 7 år dags att byta bil igen, 16 Apr -08


Vi brukar alltid ha de bilar vi köpt mellan 7-9 år och nu är det då dags att byta bil igen efter en trotjänare som vi köpte ny 2001. Bilaffärer ja, hmmm, ja visserligen är det ju på sätt och vis roligt men också minst sagt frustrerande med alla bilmärken och modeller. Det nästan snurrar i skallen efter alla jämförelser och tester man läst om olika modeller. Och för att inte tala om vad sin egen bil alltid tappar i värde, men den man ska köpa den är värd sin vikt i guld :-)

Bilhandlarna framhåller mycket tydligt vilka finesser som finns och tillbehören haglar på faktabladen, men de extratillbehör man har på sin gamla bil, ja de viftas undan som om det vore standard på en polsk bil från 1963. Det ska väl inte stickas under stolen med att det visst är kul att prova nya bilar och så men lite av en djungel är det allt för en oinvigd.


Hyundai Sante Fe 2.2 CRDi turbo diesel i Black Pearl metallic lack

Jag har dock tagit hjälp av internet och alla portaler med tester och också för att ta in affärsförslag från olika bilhandlare, vilket verkade vara modellen, då det faktiskt går att pruta en hel del bara man är påläst och kan ställa handlare mot handlare. Internet ger oss vanliga konsumenter riktig konsumentmakt och många gånger (om man lägger ner lite tid) så är man mer påläst om vissa detaljer än vad handlaren är.


Kaxig front på nya Santa Fe.

Huvudanledningen till att vi byter bil är ju att vi köpte husvagn i höstas och behöver en lite bättre dragbil men också att det känns som vi haft den nuvarande nog länge. Då man på inget sätt har obegränsad budget så koncentrerade vi oss kring tre bilmärken som senare blev ett och valet föll på svart metallic Hyundai Sante Fe 2.2 CRDi turbo diesel. En mellanklass SUV med 4-hjulsdrift och med en dragkapacitet på hela 2000 kg samt med bra utrymmen för hela familjen inkl. Zingo "längst bak i buren".

Hyundai har också numera ett erkänt bra kvalitetsprogram och lämnar generösa 9 års garanti på grejerna vilket hittills är oslagbart vad jag vet. Dessutom är bilen så välutrustad som standard att Hyundais tillbehörskatalog nästan får plats på ett frimärke ;) Flera tidningar och testorganisationer har också deklarerat nya Santa Fe'n som ett mycket bra köp och där den tom smiskar Volvos flaggskepp XC90 och VW Touareg på fingrarna i vissa tester.

Tidigare har jag alltid kört Volvo eller Saab men efter den senaste bilen så vet jag inte längre om man kan säga att det där med kvaliten är bättre på en svensk bil än andra, tvärtom kan jag känna vad gäller vissa saker. Jaja man vet aldrig, nu ska vi ivf prova att inte köra svenskt så får vi se om några år hur det gick. Och om 2-3 veckor ska den nya pärlan levereras, så nu är det bara att vänta.


Intressant test som Automotorsport tagit fram.

Säkerheten är det inget fel på heller, organisatinoen Euro NCAP gav den 4 stjärnor av fem när de testade årsmodell 2006 och det de drog ner på var skyddet för fotgängare om man skulle köra på någon. ska bli spännande att se testet för årsmodell 2008 och se om de fixat till detta.

Relaterade länkar:
Filmsekvens av Euro NCAP testet av Santa Fe (-06)
Euro NCAP data Santa Fe


Snygg inredning med alla knappar man behöver :)


Sätena som enkelt går att fälla ner i olika modeller.


Mycket rymligt bagageutrymme även med uppfällt baksäte.

6 kommentarer:

schmunk sa...

"Snygg inredning med alla knappar man behöver :)"

Kan man ladda in sin gamla config?

piDDa sa...

japp USB ingång ;))

Anonym sa...

Bilen är för liten För Atlas(Zingo)
Hehehe

Anonym sa...

Totalvikt med släp?
Behöver man inte ha BE,CE,DE och
EU för att framföra det där åbäket.
Var det inte moppe-kort du håller på att ta?
Ska ni med till Ekudden 080501?
Kul att se ekipaget då!

MVH/Ånnabodaklubben

piDDa sa...

haha! jo BE gäller som jag försöker få till, har ju inte fått uppkörningstid än :/ men har tjatat på körskolan två gånger redan.

Ska göra vad vi kan, annars får vi väl besöka med 4-manna tält ;))

Anonym sa...

Vilken snygg bil!

Det ser ut att vara ett bra köp!

//Emelia