söndag, december 23, 2007
God Jul på er alla!, 23 Dec -07
Tack alla ni som troget kommer tillbaka och läser här på bloggen och vill därmed passa på och önska en riktigt God Jul till er alla.
fredag, november 30, 2007
Grattis Zingo 1 år idag, 30 Nov -07
Idag fyller vår kille 1 år och tänkte med anledning av detta visa lite foton som tagits under året.
Grattis Zingo (Glyxenborgs Atlas)!
Bildspel i klicka här.
Grattis Zingo (Glyxenborgs Atlas)!
Bildspel i klicka här.
fredag, november 16, 2007
Jultidningar gav 4-hjuling, 16 Nov -07
En helnöjd Rasmus väntar på första provturen
Ja vad ska man säga, Rasmus har varit jätteduktig och sålt jultidningar för över 7000 kr och det resulterade i en 4-hjuling och 2000 kr i bonus.
En helspänd Rasmus sprang hem från skolan för att se paketet innehållande den nya 4-hjulingen, vi han knappt montera ihop styret och skyddbågen fram förrän Rasmus ville iväg och åka. Efter en provtur på baksidan av huset så var han som ett ända stort leende. Grannarna har nog inte samma leende då den lät som en fullfjädrad cross mc, så det får nog bli att åka till någon grusgrop eller skogen nästa gång. Den är på gränsen för liten, men vad gör det, en bra första mc att träna sig på och vi får försöka hitta på något att höja styret en aning. MCn gör hela 50 km/tim så nu kommer det gå undan så det ryker i värmland.
Grattis Rasmus - det här var du verkligen värd, så som du har kämpat med att sälja tidningar till snart varje släkting, granne med omnejd. :-))
fredag, november 09, 2007
Zingo snart 1 år, 9 Nov -07
Zingo slappar på sin favoritplats framför fönstret där han spanar på allt och alla.
Oj vad tiden går snabbt, den 30 november fyller Zingo 1 år.
Zingos favoritplats på dagarna är att sitta och spana i ett av våra fönster som lämpligt nog går nästan ända ner till golvet. Här har han järnkoll på allt som händer, allt från fåglar, löv som blåser runt samt grannarna som ibland är lite för nära Zingos revir ;). Han ser nästan ut som tjuren Ferdinand där han sitter på sitt lugna sätt och bara spanar och spanar.
Och om 20 dagar fyller killen 1 år och det ska vi ju naturligtvis fira med någon överraskning. Ja mycket har hänt på ett år, två-tre kurser på brukshundklubben, 5 st utställningar och mycket spring och tjo i skog och mark. Vi har i princip alltid med Zingo vart vi än är och det har gått riktigt bra och tom i husvagnen har det gått bra trots att Zingo nu är en STOR varg.
Han är så lättlärd och nyfiken på att hela tiden lära sig mer och mer. Han vill hela tiden ha uppmärksamhet och kommer gärna på morgonen med en "kamp trasan" och vill leka "gömma trasa" eller varför inte en morgonkampstund. Ska bli riktigt kul att nu gå vidare med lydnadsutbildningen och vi vill också satsa på Skyddsträning. Vi får se om det finns plats i vår brukshundklubb i annat fall söker vi oss till någon annan klubb alternativt någon Og.
Oups en fågel är inne på reviret!
Det är från gång till annan diskussioner om bruks schäfer vs utställnings schäfer, det är nästan så man hör tendenser om att det är två raser(? !!!) och det tom på brukshundklubben. Va? hallå eller vad är detta för skitsnack! Inte för att man är expert på något sätt men kan någon tala om vad som är den exakta skillnaden? Är det inte så att dessa två begrepp går hand i hand och att man strävar efter både interiör och exteriör harmoni? Vad gäller utställning av schäfer så är väl egentligen själva huvudideen att man ska få sin hund bedömd av professionella domare som ger en bedömning dels individuellt men också för dagen i konkurrens med de andra som ställer ut. Denna bedömning är ju till för att bedöma hundens vinklar, mått, utseende och exteriör harmoni gentemot vad rasens standard är. Om sen sedan hunden också är harmonisk och stabil i psyket samt lyhörd för att lära sig lydnad eller andra bruksmoment så är det ju kanonbra.
Nej lägg ner snacket om bruks vs utställnings schäfer, det viktigaste är ju att hunden är en go vän som man kan ha riktigt roligt tillsammans med och om den är snygg att titta på, duktig på apellplanen samt frisk i övrigt gör väl inte att det ska klassas som "två raser". Visst det finns exempel på extrem avel där man gått för långt vad gäller vissa egenskaper, men och andra sidan så premieras ju inte det heller på utställning. Ej heller om man avlar på ett visst beteende där man vill ha mer aggresivitet osv, det kommer man inte så långt på heller inom bruksgrenarna.
Apropå utställning och Zingo då, ja vad ska man säga, tre topp domare har givit mycket fina bedömningar av Zingo under sitt första levnadsår och två 1:platser i Og Ale samt Og Enköping, med domare som Mats Höglund, Fredde Steen och nu sist den tyska domaren Hemlut König.
Läs mer om Zingos bedömningar av domarna ovan, på denna länk.
Ja nu är det bara att hoppas att höft- och armbågsröntgen som snart skall göras går bra och att Zingo håller sig frisk och kry.
söndag, november 04, 2007
Zingo lydnadskurs och klubbmästerskap, 4 Nov -07
En het Zingo väntar att få dra iväg under momentet uppletande.
Zingo har gått lydnadskurs i höst samt nu i helgen också varit med på första klubbmästerskapet i lydnad.
Tanken var att prova på alla momenten och med tanke på det så gick det helt okej. Hade ju troligen gått bättre resultatmässigt om man valt max tre moment men vi ville prova på alla momenten under tävling.
Läs mer på Degerfors Brukshundklubb.
Zingo visar upp gaddarna för domare Anna under KM.
Foto: Per Bjellå
Foto: Per Bjellå
Våra solstrålar Rebecca och Rasmus frusna på apellplanen.
torsdag, november 01, 2007
fredag, oktober 19, 2007
Då har man haft förmånen att träffat Zack, som bl a jobbat med f.d. general Norman Schwarzkopf, 19 Okt -07
Känns som en stor förmån att fått träffat Zack, mannen som utvecklade IDI metoden.
Under några månader så har jag suttit i skolbänken igen då och vidareutbildat sig inom ledarskapsområdet och denna gång inom ett program som heter "Professional Management Consulting Program" eller PMC som det förkortas. Kursen tar upp allt från Rollen som managementkonsult, konsultprocesser, modeller och verktyg, sälja konsultuppdrag, förändringsprocesser samt business cases baserade på Harvard Business School reviews.
PMC är en mycket intressant utbildning som tar upp olika perspektiv inom konsulting och ledarskap, men också olika "instrument" och metoder inom beteende och psykologi som i mitt fall är det jag tycker är mest intressant. Under sista dagen ägnades hela dagen till till metoderna/instrumenten UGL, FIRO samt IDI.
- EGOL (Effektivare Grupper Och Ledare) som sedemera i sverige blev UGL
- FIRO (Fundamental Interpersonal Relationship Orientation, utvecklad av Will Schutz)
- IDI (Interpersonal Dynamics Inventory utvecklad av Richard "Zack" Zackrison)
Det känns som en förmån att ingen annan än gurun på området Richard E. Zackrison ph.d eller Zack som han kort och gått kallas, var våran handledare för dagen då jag tidigare gått en chefsutbildning där en stor del av denna handlade om IDI.
Zack kommer från USA och var redan på 1970 talet med och utvecklade metoderna EGOL och UGL där han var en av 12 personer som blev handplockade av USA:s regering att ta reda på varför det gått så snett i Vietnam med t ex plutonbefäl som fick mer skott i ryggen av sina egna än av fienderna. Den handplockade gruppen fick en obegränsad budget och det var bråttom att komma till insikt och en lösning på vad som låg till grund så misstagen i Vietnam kunde förstås och undvikas i framtiden.
De utvecklade ett 16 veckor långt program för konsulter, som efter genomgången utbildning skulle arbeta som förändringsagenter och omforma ledarutbildningen inom hela amerikanska försvaret. Den kurs som de använde som grundkurs i alla sina insatser hette LMDC (Leadership and Management Development Course) och blev med tiden obligatorisk för alla med ledarbefattning inom amerikanska försvaret.
Den svenske psykologen Anders Risling – som då arbetade inom Svenska Försvaret – hörde talas om konsultprogrammet och reste till Fort Ord för att titta närmare på det. Han fann LMDC intressant och skaffade licens för att utveckla och bedriva den i Sverige. År 1978 genomförde han den första kursen här i Sverige, med bl a Johan Kempff, Effectiveness Consultants, som deltagare. Utbildningen kallades UGL ( Utveckling av Grupp och Ledare ).
UGL utvecklades sedan vidare av Anders Risling med hjälp av bl a Zack och några av de konsulter som utbildats, bl a Margaretha Cedergren som då var verksam inom det svenska försvaret.
IDI utvecklades på 1970-talet i USA av Zack. IDI bygger bl a på Dr David W Merrills och Dr James W Taylors teorier om sociala stilar. Syftet med deras ursprungsstudier var bl a att söka samband mellan beteendestil och effektivitet hos chefer. Deras forskning kullkastade de då rådande uppfattningarna om att det skulle finnas en "bästa stil" De visade tydligt att det inte fanns någon beteendestil som var bäst/mest effektiv. Däremot fann de tydliga samband mellan beteendestil och varför en person bedöms vara effektiv – i korthet: alla stilar har sitt eget sätt att vara effektiv på!
IDI Fakta: Instrumentet mäter en persons beteende i tre dimensioner. Den första visar i vilken grad en person upplevs sträva efter att påverka och kontrollera andra. Den andra mäter den grad av känslomässig kontakt personen upplevs sträva efter.
Dessa två dimensioner kan ställas mot varandra i en matris, som då beskriver fyra sk grundbeteendestilar. Alla fyra beteendestilar är lika resultatinriktade och effektiva, men på fyra olika sätt. Vi kallar dem Motivator, Producer, Processor och Relator efter de styrkor som tydligast är förknippade med stilarna.
Den tredje dimensionen - Adaptability - mäter hur individen upplevs anpassa sin beteendestil till situationens och andra individers behov.
Läs mer IDI hemsidan.
Ja man får nog sammanfatta att det var en mycket intressant utbildning och särskilt intressant att få samtala med Zack och alla hans spännande erfarenheter i olika områden och höra anekdoter såsom när han jobbade ihop med Gulf Krigets general Norman Schwarzkopf och beskrev t ex hans ledarstil och beteende, nu när man gått IDI så får man en ny dimension i hur man tolkar olika personers stil som man har stor nytta av i vardag och inom arbetet.
Ett foto på Norman Schwarzkopf som på sätt och vis på ett bra sätt visar på vilken typ av IDI profil han har, vad den är, vet ni om ni går IDI utbildningen.
Schwarzkopf tillsammans med några av de 765 000 soldater han var Commander in Chief för i Gulf kriget.
måndag, oktober 08, 2007
Camping och vildmarksliv med trevligt sällskap, 5-7 Okt -07
Rasmus vid Camp Ånnaboda redo för en fisketur.
Återigen smög vi iväg med husvagnen på fredagskvällen mot nya camping äventyr.
Denna gång ihop med tre andra familjer, bilarna lastade med hundar, ungar och fiskespön. Efter en lite stressig avgång från hemmet så tuffade vi iväg mot en weekend i Kilsbergen med fiske, äta och dricka gott samt umgås i trevligt sällskap. Tyvärr så tog jag inte så många foton denna gång men några få togs och de syns här nedan.
Vi hade det riktigt mysigt och trevligt både på dagarna och kvällarna med lite raj raj men också rena friskvårds gänget med långpromenader i de djupa skogarna. Zingo var som vanligt tokig i vatten och passade på att djupdyka i de flesta gyttjehålen i Kilsbergen. Dessutom så verkar hans hormoner nu vara på topp (10 månaders hane) för han var heltokig i allt som rörde sig runt omkring och ville till alla andra hundar i Örebro län och leka, hoppas det snart går över ;) .
Man blir nästan "hemma blind" då denna trip bara var ca 3 mil med underbar natur och fina fiskevatten. Vad gäller själva campinganläggningen så var den väl okej, kanske inte någon speciell hög standard men helt okej för att stanna över helgen. Vi tänkte införa en liten betygsbarometer på de ställen vi besöker på skoj och här kommer vår första rapport på en femgradig skala av "burkar".
Burkbetyget (2.2 burkar totalt)
- kök, toaletter och dush (2 burkar)
- uppställningsplats (3 burkar)
- bemötande av personal (1 burk)
- pris i förhållande till standard (2 burkar)
- omgivning/aktiviteter/etc (3 burkar)
Zingo spanar in alla fiskare runt sjön, måste ju hålla järnkoll på alla
Kanonväder under lördagen lockade till att slappa, fiska och sola.
Sten ordförande i avdelningen vi som kastar ut och får regnbåge på 2.5 kg på första kastet =)
Patric och Sten i avdelningen "vi som kan fiska"
Kent ny medlem i "Avdelningen vi som aldrig får fisk" ;)
Ja detta måste vi göra om flera gånger, kul att träffa nya bekanskaper också. Vi vill tacka hela gänget (Jessica/Patric, Kent/Carina samt Arne/Inger) för en trevlig helg och ser fram emot nästa äventyr.
söndag, september 30, 2007
Foton från utställningen i Og Enköping, 30 Sep -07
Update: Slideshow med alla foton som togs i helgen klicka här.
Robban fixar till en snygg uppställning och fotografen försöker hinna med i de snabba instruktionerna.
Zingo fick mest leka och strosa omkring men fick också agera fotomodell till och från.
Sofie med Zingo, Jonas med Zingos mamma Jazza
Zingos mamma Jazza ställer upp sig snyggt
Rasmus och Jazza gosar i regenet
Fredde Steen som gett Zingo så fin kritik i Og Ale var dagen till ära handler
Helmut König spanar in Zingo med knivskarp blick
Slideshow med alla foton som togs i helgen klicka här.
Robban fixar till en snygg uppställning och fotografen försöker hinna med i de snabba instruktionerna.
Ja du Robban hoppas man fotar rätt vinkel ;)
Zingo fick mest leka och strosa omkring men fick också agera fotomodell till och från.
Sofie med Zingo, Jonas med Zingos mamma Jazza
Zingos mamma Jazza ställer upp sig snyggt
Rasmus och Jazza gosar i regenet
Fredde Steen som gett Zingo så fin kritik i Og Ale var dagen till ära handler
Helmut König spanar in Zingo med knivskarp blick
Slideshow med alla foton som togs i helgen klicka här.
lördag, september 29, 2007
Glyxenborgs Atlas (Zingo) 1:a plats i Og Enköping, 29 Sep -07
Stolt familj står på första platsen med Zingo.
I ett regnigt Enköping så var det då dags för en officiell schäfer utställning och denna gång med en tysk domare. Efter att vi legat en natt på Bredsands camping så tuffade vi vidare om tävlingarna i Og Enköping. Regnet tämligen öste ner men humöret var på topp. Vi fick hjälp av trevliga arrangörer att få ställa upp våra husvagnar precis vid klubbstugan som visade sig vara en kanonplats bara ett stenkast från tävlingsplanen.
Cirka 130 st schäferhundar som vi förstår från flera länder är anmälda till utställning och vi tävlar i klassen 8-10 månader och vi var taggade och nyfikna hur det skulle gå denna gången.
Sist vi var på utställning var i OG Ale där Zingo vann sin klass. Denna gång så gick det återigen mycket bra och vi fick en 1:a plats och är såklart helnöjda. Vi fick hjälp med handling av vår uppfödare Jonas som med van hand navigerade både Zingo och oss andra runt ringen ;-)
En nöjd Jonas ser på när Zingo ställer upp sig för Helmut König
Efter att den individuella bedömningen och konkurrensen i ringen var klar säger domaren Helmut Königs översättare i högtalarna "..ja idag har vi en överlägsen klass segrare..." och fortsätter ge en mycket fin bedömning. Den skriftliga bedömningen finns längre ner i detta inlägg.
Efter utställningen så satt vi i husvagnen ihop med Jonas på Glyxenborgs Kennel och försökte förstå den fina bedömningen som denna gång var på tyska. Med våra begränsade kunskaper i tyska så ringde Jonas till Robban på Casa Latino för en översättning, dock fastnade Robban i en annan husvagn så vi får försöka spåra en tysk kunnig under söndagen.
Tack så mycket Jonas för fin handling trots en orutinerad sprint utanför ringen av fotografen ;-)
Domarkritik:
Domare: Helmut König (Og Enköping Valp & Officiell utställning 29 September-07) Klass: 8-10 mån
10 månaders hane på den övre storleksgränsen, kraftig, långsträckt, mycket bra uttryck, mycket bra könsprägel, hög manke, fast rygg, korset skulle vara något längre, korrekt front, bra fram- och mycket bra vinklar bak, kraftulla rörelser. Tandstatus utan anmärkning.
Tidigare domarkritiker:
Domare: Fredde Steen (Og Ale Valp- och Specialutställning 16 Juni -07) Klass: 6-8 mån Medelkraftig maskulin hanvalp med utmärkta proportioner, balans och harmoni. Utmärkt huvud och uttryck, hög manke med utmärkt rygglinje, mycket bra kors med utmärkt underlinje, välformad bröstkorg, korrekt front, mycket bra harmoniska vinklar fram och bak. Parallell fram, trång bak. Effektiva vägvinnande rörelser. Tandstatus utan anmärkning.
Domare: Mats Höglund (Og Solsta Valp- och Specialutställning 28 April -07) Klass 6-8 mån
Kraftfull, utmärkt päls och pigment, korrekt längd och bröstdjup. Utpräglad maskulint huvud (ännu ej fasta öron), utmärkta över- och underlinje, utmärkt vinklar fram och bak, korrekt front, (ännu "kohasiga" lösa haser), kraftfulla vägvinnande rörelser, totalfastheten ännu inte på plats. Tandstatus utan anmärkning.
torsdag, september 27, 2007
Dags för ny utställning, 27 Sep -07
En nyduschad Zingo ställer upp på fotografering med matte =)
Då var det dags att åka på utställning igen, som denna gång går av stapeln i Enköping (Og Enköping, Valp & Officiell utställning den 29-30 September).
Senast vi var iväg på utställning var i mitten på juni vid Og Ale några mil utanför Göteborg, där Zingo knep ett 1:a pris, men framförallt hade vi det sköj och träffade många trevliga människor. Efter lite diskussion med Jonas, som är vår uppfödare (Kennel Glyxenborgs) så tyckte vi att vi återigen borde prova Zingo i ringen. Vi har som sagt inte tränat någon direkt ring träning men hoppas att det ska gå bra ändå med en så duktig och van handler som Jonas.
Det ska bli kul att träffa alla igen och speciellt Jonas och Jazza. Denna gång tänkte vi prova på att dra med husvagnen så vi är på plats redan dagen innan, så slipper vi åka så himla tidigt från värmland samt prova på campinglivet lite mer innan det är dags för att gå i vinter ide.
På fotot ovanför har vi precis duschat Zingo och gjort han redo för ringen på lördag och det var inte helt lätt att få den lilla gynnaren att ha tålamod att stå still för några foton när han bara egentligen vill springa runt som en lobotomerad zebra. Svårt att hålla sig för skratt då det verkar som alla hundar efter ett bad blir skogvilda =)
Mer foton och lite text kommer ju naturligtvis från utställningen i Enköping.
söndag, september 23, 2007
Man ska ha husvagn..., 23 Sep -07
Cabby 58 Champ Edition årsmodell 2005
Ja då har vi slagit sak i våra planer och skaffat husvagn efter att vi fick mersmak i somras då vi hyrde en vecka med camping i Smögen/Kungshamn. Efter rådgivning och expertutlåtande av herr Wagnsson (tack så mycket för alla tips och råd) så slog vi till och tog med oss en vagn hem. Så nu är det bara att plugga till BE-körkort då vagnen är ca 60 kg för tung för vanligt B körkort :>/
Bekvämt ska de vara när man ligger i fält ;-)
Vi har ju haft motorbåt sedan 1999 men med tanke på att vi inte utnyttjat den tillräckligt mycket så kändes det mer rätt att satsa på husvagn som vi troligen kan utnyttja mer och för hela familjen på något sätt. Visst det är mysigt och kul med båt, men det är extremt väderberoende. Så nu är det bara att lära sig den gamla slagdängan "....man ska ha husvagn..." samt kika på filmen "Vi hade ivf tur med vädret" för att komma in i känslan. Men att vi alla ska ha samma sorts träningsoverall och spatsera på Grebbestads bryggor, ja där går gränsen för vad jag mäktar med ;-)
Det ska bli riktigt mysigt att dels spontant dra iväg en natt eller två, över helgen eller kanske ligga ute flera veckor på olika ställen och utforska sveriges hörn. Vem vet, kanske vi rent av dyker upp i en stad nära dig...
Zingo
Idag har Zingo fått träna Sök rejält då brukshundklubben anordnade en Sök dag i de värmländska skogarna. Nyttig träning och jag blir inte förvånad om vi fortsätter med Sök framöver som en del i tävlingplanerna då både vi och Zingo tycker det är så kul.
lördag, september 08, 2007
Uppletande/spår träning, 8 Sep -07
En helnöjd Zingo i full fart ute i skogen.
Nu var det ett tag sedan vi sist publicerade ett inlägg och det beror mest på att vi haft mycket annat att göra. Dock har träningen med Zingo fortsatt löpande.
Vad har då hänt sedan sist? Ja, Zingo väger nu stadiga 40 kg och börjar bli en stabil kille, vi har försöker aktivera så mycket vi kan med olika moment samt nu också provat på att försiktigt cykla med honom korta sträckor. Kantarellsök träningen har vi dock inte tränat så mycket, mest för att vi också går en lydnadskurs nu. Zingo är en helskön schäferkille som är mycket lättsam att ha med i princip överallt vi tar oss, dock lite half tuff när det kommer andra hundar på gatan, dock inte på Brukshundklubben så mycket längre som tidigare.
Zingo är också trevlig som familjehund och trots att huset stundtals är fullsatt med ungar till höger och vänster så är han cool lugn och knappt bryr sig om dom. Han har nu dock börjat skälla när det ringer på dörren eller någon kommer via altanen, detta tycker vi dock är bra då han tidigare nästan inte ens lyfta huvudet när det klev in folk i huset.
Vad står då på tur härnäst? Fullfölja lydnadskursen, någon utställning i september samt vara med på en "uppletande av människor" övning som Brukshundsklubben anordnar.
Idag när vi var i skogen så gick det faktiskt riktigt bra men precis när vi hade några hundra meter kvar öppnade sig himmelen och en störtskur, åska samt en rejäl hagel skur, fick oss på springande fot i panik till bilen :-)
Nedan lite bilder som togs idag när vi var ute i skogen.
Rasmus och Zingo vilar efter en lyckad uppletande.
Rasmus och Zingo hittade kantareller :-)
Men husse, jag står precis som jag vill, så det så!
En het Zingo vill iväg och springa i skogen.
söndag, augusti 19, 2007
Kanterellsök träning och hopp i studsmatta, 19 Aug -07
Zingo stormtrivs efter sin kupp att hoppa upp till tjejerna i studsmattan.
Ja då har vi startat upp då med kantarellsök träningen med lektion 1 på gräsmattan och korta avstånd till svamparna som är riggade med blodpudding för att riktigt få till motivationen.
Lektion 1 enligt den bok vi köpt i ämnet, går i korthet ut på att sätta hunden ca 1 meter från själv sök på-släppet. Hunden skall tydligt se att man gå rakt fram och placerar en kantarell samt godisen under denna, sedan går man tillbaka till hunden, går fram till sök starten och när hunden är lugn ger man kommando samt om man så vill en gest.
Vi har valt kommandot "Leta Kantarell" för att minimera ihopblandning med andra kommandon i framtiden ihop med en gest där vi pekar mot tilltänkt sökområde. Svampen och godisen ska placeras cirka 1.5 meter från på-släppet och övas i omgångar om tre sök, sedan vila 5-10 min. I lektion 1 ska detta göras tre gånger.
Vad lärde vi oss då denna första lektion? Ja motivationen att leta upp svampar är det inget problem alls mednär väl kopplingen att den gula saken innebär godbit samt en lekstund med husse och kamptrasa så det känns som detta kan bli kul. Förvånansvärt ändå vad snabbt en hund lär sig och kopplar samman vad man tänkt sig att de ska göra. Det viktiga nu är att skynda långsamt och egentligen genomföra lektion 1 igen innan man går vidare till nästa lektion, för att därigenom vara säker på att man befäst associationen Svamp = Godis och roligt.
Efter genomförd träning med upplösning "hopp o lek" så tog det inte lång tid förrän Zingo ville prova på studsmattan ;-))
söndag, augusti 05, 2007
Uppletande/spår träning, 5 Aug -07
Zingo har precis hittat matte väl gömd i skogen
Idag aktiverade vi Zingo med att träna lite uppletande av familje medlemmar i skogen.
Vi lade cirka 200-300 meters spår med skarp vinkel ut från skogsstigen och cirka 20-40 meter in i skogen. Efter cirka 5 minuters väntan (kort tid jag vet) så släppte jag på "sök/spåret". Zingo var taggad och kunde med lätthet hitta 4 av 4 uppletanden varav den sista var något längre än de första tre och med avslutning att matte satt i stängd bil.
Vi ser detta som ren aktivering men försöker inte blanda ihop det med Spår eller Sök men det är hur som helst kul för oss alla och det är ju viktigast, sedan får ju Zingo tänka till och han var rejält slut efter de 4 gångerna.
torsdag, augusti 02, 2007
Ädelfiske, grillning och vilda hundar, 2 Aug -07
Jag och Rasmus hittade en perfekt klippa där man kom ut en bit i sjön.
Idag har vi varit en heldag i Kilsbergens ädelfiskeområde med allt från fiske, grillning och låtit vargarna Zingo och Cujo härja fritt i naturen.
Ädelfiske området är placerat väster om Örebro och området omfattar 17 st sjöar med regnbåge, öring och fjällröding. Sjöarna indelas i tre kategorier; flugfiske-, familje- och äventyrssjöar. I familjesjöarna sätts det ut nya fiskar varje vecka under sommaren och i äventyrssjöarna fyra gånger per år.
Vi fick en riktig kanondag med fin natur och lugna fiskestunder som avbröts när vargarna kom förbi i sina oändliga "lekstunder" som stundtals blev lite för tuffa vilket medförde att vi fick bryta leken mot lugnare "håll er på mattan och ni blir belönade" :-)
Vi hittade en jättebra grillplats där vi dels var själva och kunde fixa till en god lunch med grillkorv med tillbehör.
Rasmus fick två rejäla hugg men tyvärr lyckades vi inte få in den till håven. Vi fiskade med kast flöte och Power Bait.
Zingo pustar ut efter fighterna med Cujo.
Tuffa fighter mellan de båda vildarna, en trött Zingo går ner för räkning,
duracell Cujo vill dock bråka mer och har övertaget för tillfället.
Skam den som ger sig ;-)
Zingo helnöjd med återvunnen pinne, den rör du banne mig inte Cujo
Rebecca och Rasmus får sig ett skrovmål i vildmarken
onsdag, augusti 01, 2007
O'boy mycket socker blir det, 1 Aug -07
O-boy en riktig socker bov
Idag äter varje person i Sverige i genomsnitt 41,2 kg socker/år. För 100 år sedan var siffran 1 kg/år.
Man fick sig en rejäl tankeställare när vår lokala vårdcentral hade anordnat en s.k. "Socker utställning" som presenterar mycket pedagogiskt hur mycket socker det är i olika produkter,
detta i form av att visa på hur många sockerbitar det är i en produkt.
Fett har man ju förstått vid det här laget att man kanske ska vara försiktig med, men socker har man kanske förträngt är boven i dramet, med tanke på att man får stå i vassen varje badsäsong ;-) men nu får man nog tänka "Low sugar levels".
Ta t ex den så goda drycken O'boy, som man druckit litervis av, är ju bara för mycket vad gäller socker, usch vad mycket socker bitar det blir, rent av 125 st sockerbitar på det "lilla" paketet.
Se nedan tabell och jag gissar att någon kan bli lite förvånad:
Exempel på produkter med mycket socker:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)