torsdag, mars 27, 2008

Nu närmar det sig ett BE-körkort, 27 Mar -08


Usch säger jag, detta var en pärs för en som senast tog körkort för ca 20 år sedan. Idag så klarade jag Vägverkets Kunskapsprov för BE-körkort efter mycket pluggande på kvällar framför datorn och med böcker från trafikskolan. Jag blev förvånad över hur svårt jag tyckte det var trots att man ju tidigare har både A och B behörighet, men som sagt det har väl hänt lite på snart 20 år sedan man sist pluggade teori.

Det som förvånade mig mest var att det egentligen är som att ta ett helt nytt körkort, inte bara teori/praktik för själva "E-behörigheten", tvärtom så kändes det som man la mest vikt vid själva fordonet och inte för det tunga släpet som det gäller. Ja ja, nu är man ju ivf godkänd och det känns superbra, har varit jättenervös för teori delen och ser nu fram emot övningsköring och Vägverkets Körprov.

Anledningen till att jag tar BE-körkort (tungt släp) är ju att vi skaffade husvagn förra hösten och den är för tung för B-behörighet. Vad gäller övningskörning så borde det gå lättare än teoridelen då jag kört relativt mycket med släp i olika former, släpkärror, båttrailers samt husvagnar i olika storlekar. Som sagt nu börjar det närma sig och nu får man bara hoppas att det finns uppkörningstider då det tydligen är extremt många som tar körkort av någon behörighet nuförtiden. Nån sa att det beror på att kostnaderna ska gå upp radikalt nästa år men jag vet inte, trångt om tider är det i varje fall.

Relaterade länkar:
Man ska ha husvagn


Nu tar man sikte på denna skylt i vår/sommar :)

onsdag, mars 26, 2008

En ny Picasso kanske?, 26 Mar -08


En stolt Rasmus visar upp tre av sina senaste alster.

Rasmus har sedan en tid tillbaka blivit intresserad av att måla. Det hela började med att det visade sig att en av våra grannar är konstnär och han erbjöd sig visa Rasmus från grunden hur man tänker och lägger upp en målning. Första målningen som han kom hem med måste jag erkänna att vi nästan inte trodde på att det var Rasmus som gjort då den var skitsnygg och kanske inte det man tror att ens 8 åring ska kunna prestera första gången. Men det var bara att hålla god min och berömma! Jag frågade grannen någon dag senare och visst stämde det, Rasmus hade gjort hela målningen själv men att han hade visat "i luften" vart han skulle börja osv.

Det som känns kul är att det är "på riktigt", dvs att det är riktiga uppbindna (eller vad det kan heta) dukar, målarställ och alla de andra grejer som en riktig konstnär har. Vi uppskattar verkligen vår grannes tålamod och hur han visar steg för steg hur det ska gå till samt lånar ut målargrejer, tack på mycket S!


Rasmus koncentrerar sig på en ny tavla.

Ja huset börjar fyllas med tavlor av olika de slag och grannen vill nu att Rasmus tavlor ska vara med på en utställning i vår. Ja där ser man :) kul ivf när ett intresse väcks till liv som man kanske inte anade innan.

torsdag, mars 20, 2008

Vargen har blivit grabb, 20 Mar -08


Zingo är nu snart 1 år och 4 månader och har nu blivit stora tonårsgrabben. Har fotat lite från två tillfällen när vi varit ute i skog och mark där han som vi andra i familjen stortrivs. Vi har den senaste tiden tränat en del cykelsprint på avlägsna platser så Zingo lär sig att springa fint vid sidan om cykel, kan ju lätt bli kalabalik om han inte sköter sig trots att vi har sån där "springer" eller vad det heter på cykeln.

Vi har också tränat en del uppletande i skogen och sista gången la vi en kombination av spår/sök med en rådjurs skank släpande efter på cirka 2 km till målet och det kändes nästan för lätt, Zingo letade upp skanken direkt i spårlina och fortsatte för att hitta matte ca 100 meter bortom slutmålet. Det var en mycket jobbig övning för husse som pulserade i snön (var inte mycket snö men ändå). Hur som helst var det riktigt kul för alla som var med.


Lill-matte har ibland bra kontroll på Zingo :-)


Vargen påväg ut från en utflykt i skogen


Nu du lill-matte är jag större än dig ;) snöbollar är kuligt


Och hur länge tänkte du dig att jag ska sitta här då husse?


Hej vad det går, kom igen nu va, inte ska vi väl åka hem redan?


Som sagt, snöbollar är kul. Man kan nästan tro Zingo hoppar
ner från trädet och är en halvmeter ovanför marken vid fototillfället.


Oups nu lugnar vi oss lite husse, där kommer faktiskt ett flygplan.


Kom igen nu! ska vi inte leta upp lite saker?


Okej då, jag står still en gång till, men bara en gång till!

måndag, mars 17, 2008

Många hotell blir det, 17 Mar -08


Nordic Light Hotel med bra rum och ljusupplevelser utöver det vanliga.


En hel del resande blir det i jobbet och då blir det naturligt en del hotellbesök på olika platser. Beroende på hur länge man är borta känns olika saker viktigare än andra på det hotell man bor på. T ex över en natt bara så räcker det ju med en bra säng och nära till kommunikationer till tåg och flyg. Stannar man längre, så vill man gärna ha lite större och bekvämare med bra skrivbord, badkar och dylikt och kan koppla upp sig med datorn för både privata och jobbrelaterade grejer och givetvis är nära till kommunikationer alltid viktigt.

En annan del som känns viktig när man reser mycket, är hur man blir bemött vid in- och utcheckning, att det går snabbt och smidigt och uppstår det strul att de löser det utan att man egentligen märker det. När det gäller uppkoppling mot nätet så har jag sedan ett år tillbaka ett 3G-modem som fungerar helt suveränt både på hotell, flygplatser som på tåg så det kan jag varmt rekommendera. Men åter till hotell området, i Stockholm som jag är en hel del så har man väl provat ett 15 tal olika hotell genom åren och det kan skilja rejält mellan de olika hotellen t.o.m. inom samma hotellkedja kan det ibland skilja så mycket att man undrar om det är samma företag.

Min absoluta favorit så här långt i Stockholm är Nordic Light Hotel på Vasaplan med en spännande atmosfär med många intryck inom området ljus och design.


Spännande "ljusshower" på rummen :-) alla rum har sin egen ljusdesign.


Hotellbaren på Nordic Light går inte av för hackor den heller.


Design tema Träd i hotell lobbyn med soffklädsel i furutema.

Idag när jag kom till hotellet hade de temat skog och trä med soffor i lobbyn där klädseln var gjord på ett sådant sätt att man trodde de var gjorda av massig furu. Nordic Light Hotel har som stående tema ljus design i olika former, i hotell lobbyn, korridorer och också på rummen vilket skapar en ibland surrealistisk upplevelse. Hotellet ligger också i direkt anslutning till Arlanda Express och T-centralen vilket också gör det perfekt när man har brådis till tåg eller flyg. Systerhotellet Nordic Sea ligger också precis över gatan men har en lite annan profil än Nordic Light, generellt kan man säga att det inte är lika bra service och att rummen är enklare, dock har de den populära Ice Bar som för tillfället renoveras.

Så om ni vill bo centralt i Stockholm och få en lite annorlunda hotellvistelse, så rekommenderar jag Nordic Light skarpt.


En annorlunda frukostsal i värsta Star Trek tema.


En vy från Vasagatan med rum i olika ljusdesign.


Här hittar du Nordic Light, klicka på bilden.

fredag, mars 07, 2008

Jaha då ska man bli certifierad då, 7 Mar -08


Jag jobbar idag som "Senior IT Architect" inom ett globalt företag och vi ser ett behov att satsa än mer på arkitektur och förbättra bl a IT-systemen, så vi enklare och flexiblare kan förändra plattformarna mot nya krav från verksamheten. Med anledning av detta så går jag sedan i början på året en utbildning "Certifierad Verksamhets Arkitekt" som pågår fram till sommaren vid 13 st tillfällen. Utbildningen arrangeras av Dataföreningen och IRM och motsvarar ca 20 högskolepoäng.

-Det lär bli tufft då man ska hinna med sitt ordinarie arbete samt fritid men jag hoppas klara certifieringen ändå.

Något som känns riktigt kul är att vi är en stor "klass" på ca 30 st vilket förhoppningsvis ger många bra kontakter inom olika branscher. Sist så hade vi en tjej från HM (Hennes & Mauritz) som undervisade och som idag jobbar som verksamhetsarkitekt, det var riktigt intressant hur man genom att kartlägga samband mellan processer, funktion och system kan se bl a kostnader om man har flera system som egentligen gör samma sak, något som är ganska vanligt inom större företag.

Vad är verksamhetsarkitektur?
Målet med verksamhetsarkitektur är att möjliggöra snabb och enkel verksamhetsutveckling, åstadkomma hög informationskvalitet samt att se till att verksamheten stöds av rätt system. Syftet är att skapa ett tillstånd där verksamheten snabbt kan svara mot nya omvärldskrav. Det är här en verksamhetsarkitekt (VA) har sin roll d.v.s. att stödja och samordna för att väga samman verksamhetens drivkrafter, processer och information och säkra att de länkar mot organisationens övergripande mål och vision.

Man kan också säga att verksamhetsarkitekten är bron mellan företagets verksamhet och IT.

Verksamhetsarkitekten (VA)
Att arbeta med verksamhetsarkitektur är att arbeta med helheten – att knyta ihop olika initiativ till verksamhetsutveckling och IT-satsningar i den riktning som verksamheten strävar. Verksamhetsarkitekten ser till att processernas behov av nya informationssystem ligger i linje med såväl affärsstrategier som IT-strategier. Med ledord som kvalitet, långsiktighet och handlingsfrihet samverkar VA såväl med ledning, affärsutvecklare och verksamhetskunniga, som med IT-proffs. En VA jobbar inte med projektfokus utan har ett längre perspektiv och en helhetsbild i fokus. I utbildningen får du bl a prova på att leda modelleringsseminarier och att sälja in idéer.


Det önskvärda certifikatet!


Efter genomgången utbildning

  • Har du fått redskap och kunskaper som gör att du kan fungera som ”kittet” mellan affärsutvecklingsprocessen och IT-processen.

  • Förstår du behovet och nyttan av att ha en välordnad arkitektur i verksamheten och har bra redskap för att få andra att förstå. Du vet också vad som krävs för att lyckas med att etablera en Verksamhets-arkitektur.

  • Har du verktygen för att stödja affärs-/processutvecklare och IT-utvecklare i deras arbete.

  • Har du förståelse för den kommunikation och förankring som krävs för att nå ut med ditt arkitektbudskap.

  • Vet du hur man åstadkommer hög informationskvalitet med hjälp av IT.

  • Har du kunskap om hur man tar fram strategiska informationsplaner, får återanvändbara komponenter eller SOA- tjänster, dvs hur man planerar organisationens applikationsportfölj

  • Kan du ta fram verksamhetsmodeller som underlättar kommunikation med såväl verksamhetsexperter som IT-proffs.