torsdag, oktober 29, 2009

Elviz has not left the building

Snyggt användarinterface och funktionalitet på Exibeas Elviz energimätare ser lovande ut inför lanseringen i sverige inom kort.
Exibea Elviz komponenter, givaren och displayenheten.

Ja några av er kanske kommer ihåg det kända uttalandet "Elvis has left the building"? Detta kan nog i detta fallet vändas till "Elviz will enter the building". Det svenska företaget Exibea är i slutfasen av sin lansering av en mycket intressant produkt som är i samma linje som det jag tidigare skrivit om här på Zingostar, dvs energimätning i hemmet. Jag köpte ju för inte så länge sedan en lösning från PowerConcern och som tuggar på bra och mäter vår förbrukning. Nu efter någon veckas användning kan man se några tabbar eller brister i den lösningen och som Exibeas lösning "Elviz" verkar ha en mycket bättre koncept kring.
T ex navigeringen i menysystemet som är en färgskärm med snygg presentation av mätvärden och funktioner om man ska döma av deras information. Dessutom har "Elviz" som för övrigt står för "Electricity Vizualiser" USB interface så man enkelt kan koppla in sin PC och dels föra över mätvärden men också inte minst viktigt uppgradera programvaran för plattformen. Detta kan inte PowerConcerns lösning alls utan där är man tvungen att skicka tillbaka hårdvaran för att överhuvudtaget uppgradera kommande releaser, inte bra.

Det känns som Exibea tänkt till några steg extra men jag ska också säga att vid skrivande stund vet vi ju inte vad deras Elviz kommer kosta så det är klart om de tänker ta rejält betalt så måste detta tas med i beräkningen då PowerConcerns och andras liknande lösningar ligger på en rimlig investeringsnivå under 1000- lappen. Här hoppas vi Exibea inte flummar iväg och begär för mycket pengar för då spricker ju hela idéen med att så många som möjligt kan installera en lösning som gör oss medvetna om förbrukningar och därigenom kan spara relativt stora pengar och också inte minst påverka miljön till det positiva.

Jag hoppas att det snart, ja mycket snart, kommer ut mer information från Exibea om priser, manualer och dylikt så potentiella kunder kan ta ställning till deras lösning då det redan nu finns många konkurrerande lösningar från bl a England som också ser mycket lovande ut. Några exempel är ju Efergys, Onzos och EcoEyes lösningar så det finns ett relativt bra utbud på marknaden redan nu. Andra svenska lösningar (eller vet inte om de är svenska egentligen) är Uninels motsvarighet men som tyvärr diskvalificerar sig själva genom att deras lösning är trådbunden och kräver en jobbig och förlegad tråddragning genom huset för att vara vettig, dessutom bygger deras lösning på att an har en PC påslagen för att logga energiförbrukningen.
Brittiska företaget Onzo har tagit fram en snygg och smart manick för att läsa av elförbrukning i realtid och som jag ser det är den lösning som är mest lik svenska Elviz. Efergys lösning e2 har till skillnad från de andra som nämns här en annan typ av givare som består av att man sätter tre "klämmor" runt 3-fas sladdarna som går in till elmätaren. Det som känns bra med detta är att man får en referenspunkt som mäter inte genom befintlig elmätare utan på själva kablarna vilket i sig gör att man får en jämförelsepunkt om sin elmätare mäter rätt, nackdelen är att det vanligtvis är trångt att få till montaget och troligen kräver en elektriker som fixar installationen.

Onzo Smartkit också en mycket snygg lösning på området.

Efergy e2 ger ett bra intryck!
.

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra