tisdag, augusti 10, 2010

Besök på Djursjukhuset

Zingo har från och till tidigare i år haft problem med någon typ av inflammation i bakbenet som vi tidgare skrivit om. Två olika veterinärer har försökt konstatera diagnosen men problem återkommer delvis då och då. Det känns jättetråkigt att Zingo ska behöva behandlas med olika preparat och bära sin "parabol" tratt så han inte ska slicka sönder sig. Under semestern har vi nu tröttnat och bokade tid hos Djursjukhuset i Karlstad. De konstaterar någon typ av inflammation och misstänker att det kan vara s.k. Tarsalfistlar (schäfer pyodermikomplexet) som ska vara svårbehandlade på schäfer. Vi har nu fått instruktioner om både speciellt bad varannan dag samt behandling med antibiotika. Även blodprov och andra prover har tagits för att kontrollera sköldskörteln med mera.

Enligt hudexperten på Djursjukhuset så är denna typ av diagnos troligen ärftlig och vi ska med anlednig av detta undersöka med vår uppfödare om så var fallet med pappan eller mamman, om de hade samma åkomma. I så fall mycket allvarligt då man inte ska avla på dessa hundar enligt veterinären.

Zingo i sig är lika go som vanligt om än att han några gånger om dagen försöker klia sig eller slicka sig på ena foten. Vi får hoppas att det går att behandla med gott resultat så inte Zingo har ont eller mår dåligt rent allmänt. Dock så kommer han nog inte bli av med diagnosen fullt ut men kan hållas i schack enligt veterinären med rätt behandling.

Mer fakta:
Pyodermi hos Schäfer förekommer hos medelålders Schäferhundar och ses som utslag innehållande var (pus ) mest på bakdelen och utsidan låren, de små bölderna under huden kan öppna sig, fistulera, mot hudytan och sprida sig över hela kroppen. Huvud och framben brukar klara sig bäst från inflammationerna. Kan någon gång förväxlas med parasitangrepp av till exempel demodex eller hormonstörningar med nedsatt sköldkörtelaktivitet ( hypothyreoidism ) eller ökad binjurebarksaktivitet ( hyperadrenokorticism = Cushing disease ). Längre antibiotikabehandlingar sätts in, helst efter bakterieodling med resistensbestämning. Dåliga behandlingsresultat, inflammationerna återkommer ofta. God pälsvård och schamponering mot pyodermier regelbundet kan vara bra profylax.

3 kommentarer:

Jonas Olsson sa...

Hej jag läser och lider med er
Mvh Jonas Olsson

Fia sa...

Hej jag har sänt en kommentar genom Face book. Jäkla skit, verkar vara svårt att bli av med. Men bara inte Zingo mår för dåligt i detta utan att det går att hålla det stången med schapoo o kanske antibiotika. tänker jätte mycket på Er. kram Fia

Fredde sa...

Om det är den typen av fistlar så är det troligen ärftligt, be uppfödaren om veterinärdokumentation på både moder och fader samt se vad som hänt med andra kullar/kullsyskon. Tråkigt för er men med rätt behandling kan det fungera, dock kan det bli dyrt.